Friday 24 October 2014

ENTRI 98 : BUAT MEE BANDUNG.

Bismillah.


Bukan pandai sangat pun.
Versi sendiri.
Cukup untuk 3-4  orang makan.


RESEPI MEE BANDUNG.

Mee kuning ( celur )

KUAH :
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar udang kering
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan minyak
2 1/2 cawan air rebusan daging bersama dagingnya sekali.
(boleh juga guna ayam atau seafood lain)
3 sudu besar sos cili
2 biji telur
2 sudu besar kacang tanah
3/4 ketul kiub ayam
1/4 sudu besar garam halus
1 1/2 sudu besar gula
Sayur sawi dan carrot
Sedikit limau kasturi


Rebus daging yang telah dihiris nipis selama 2 jam, dengan 2  inci halia yang diketuk. 
Tumbuk kacang tanah yang disangai tanpa minyak. Ketepikan.


  Rendam sebentar udang kering, blend bersama bawang besar dengan 3/4 cawan air.


Gaul 4 sudu besar cili kisar kedalam bahan yang telah diblend tadi. Kemudian bolehlah ditumis dengan 1/2 cawan minyak sehingga naik minyak dan betul-betul garing.


Bila sudah garing, masukkan 2 1/2 cawan air rebusan daging beserta dagingnya sekali. Bila mendidih masuk sayuran. Masuk juga kiub ayam, sos cili dan garam halus. Rasa kuah tidak perlu kuat sangat rasa garamnya.


Masuk pula gula dan kacang tumbuk. Rasa, biar terasa udang kering dan sedikit manis kuahnya. Adjust gula dan garam sebelum masukkan telur. Ada orang suka kacau telur dalam kuah untuk pekatkannya tapi kuah saya sudah cukup pekat jadi saya suka biarkan telur mengeras sebiji-sebiji. Untuk itu kita kenalah perlahankan api.


Kuah sudah pun siap. Pekat dan sedap sekali. Gandingannya terpulang kepada citarasa sendiri. Sebab saya kurang gemar mee kuning jadi saya tukar kepada pasta fettucine.

Ikut selera masing-masing.


Hias dengan sehiris limau dan taburan kacang tanah yang ditumbuk kasar.


  Look so delicious

Ada yang buat kuahnya cair-cair kemudian pekatkan dengan bancuhan tepung jagung.
Boleh juga.
Begitu juga dengan pilihan rencah. Boleh tukar daging kepada udang atau ayam, juga tambah sayuran lain yang difikirkan sesuai.


Sekian.



No comments:

Post a Comment