Tuesday 15 April 2014

ENTRI 8 : BUAT KARIPAP PUSING

Pengisian : " Jika anda berbuat kesalahan sehingga memenuhi langit sekali pun..lalu menyesal..maka sudah tentu Allah menerima taubatmu.."


Bismillahirrahmanirahim.


Saya sangat suka tengok karipap pusing.Sangat unik.Cuma proses agak panjang tetapi berbaloi dengan hasilnya.
       Ada beberapa pilihan resepi,yang ini adalah yang saya selalu gunakan.

            Resepi karipap pusing

         8 sudu tepung jagung ( membukit )

           3 sudu marjerin (rata,tidak perlu membukit)
          * ramas keduanya hingga menjadi adunan yang berderai.

  1 kilogram tepung gandum
      3/4- 1 cawan minyak panas
            air bercampur garam (ikut keperluan)
 * Gaul tepung dengan minyak panas,kemudian tambah air sehingga menjadi doh.

   
  Adunan berderai campuran tepung jagung dengan marjerin

Cara assemble kedua bahan ini :

Bahagi doh kepada 16 bebola.
Ambil satu bebola,leperkan (yang lain simpan dalam bekas bertutup supaya tak terdedah ke udara-elak liat/keras) Leperkan dengan tangan-tidak perlu terlalu nipis. Kemudian.ambil satu sudu besar adunan berderai tepung jagung.Letakkan sebagai inti. Tutupkan semula dengan kemas dan bulatkan semula. Ulangi proses ini hingga habis.

                
Bebola doh mengandungi inti tepung jagung/ marjerin.
Gelek rata-rata dari segala sudut. Biar ia melebar.

                        
   Kemudian gulung kejap dan kemas


Gelek gulungan tadi.

U

 Gulung lagi dengan ketat dan kemas. Proses-proses inilah yang akan menghasilkan lapisan pada kulit karipap nanti

                            
 Ambil pisau tajam dan potong kepada 3 bahagian...


Gelek setiap potongan.Sudah nampak lapisan-lapisan terbentuk.Gelek hingga capai ketebalan yang sesuai untuk diletak inti-kemudian bolehlah guna acuan karipap biasa..

                                    
  Lapisan yang terbentuk.

                                    
                                  
     
Terakhir adalah proses memasukkan inti (gunakan acuan karipap bagi mendapatkan saiz yang sama) Kemudian gorenglah macam biasa.


Untuk simpan lama,bolehlah goreng separa masak. Sejukkan dan simpan dalam bekas/plastik kedap udara. Simpan dalam peti sejuk bahagian beku.Tetapi kalau hendak terus makan, gorenglah dalam minyak yang panas,berbanding karipap biasa yang seeloknya dimasukkan kedalam kuali ketika minyak masih belum panas.

                                 
                                                                                  
 
                              
                                   
 Kulitnya rangup dan berderai walaupon sudah sejuk.

               
Sekian.         

No comments:

Post a Comment