Tuesday 29 April 2014

ENTRI 24 : RESEPI KEK MINYAK PELANGI

Pengisian : Orang yang mengejar kepentingan diri adalah orang yang akan mencipta banyak musuh.

Bismillah...


   " Sudah siapkan meja untuk kek?"
   " Sudah.."
   " Kek ini tiga tingkat tau,adik Cik Kiah yang buat." terang Cik Kiah bangga. Oh kek Rozi rupanya. Saya dengar dia ambil tempahan juga. Belajar melalui internet,seperti saya juga.

   " Pengantin sudah hendak berarak,kau pergi ambil kek. Nak diletak awal, takut cair toppingnya.."  Arahan tiba-tiba itu membuat saya bergegas ke dapur. Seharian kerja saya pergi,balik,pergi,balik... kesana kemari. Sangat letih tapi apa pilihan yang ada. Selaku anak saudara sulung dalam keluarga sebelah emak,saya selalu saja menjadi mangsa,buat itu dan ini oleh emak-emak saudara yang ramai itu. Semua saya selesaikan sehabis baik. Kotak kek sudah pun dikeluarkan. Dengan hati-hati..kek berhias indah itu diletak atas meja bulat yang telah tersedia di tengah-tengah meja makan beradab.
    
" Kek apa agaknya?...nampak sedap!" bisik hati. Majlis diteruskan dengan acara memotong kek pula. 
     "  Potong-potong kek tu,masuk atas piring kertas,lepas itu bahagi-bahagi. Biar semua orang rasa..."...suara itu mengarah lagi. Hendak mula dari mana? Atas dululah. Kek Red Velvet rupanya.Patut lah mereka tidak bagi keluarkan awal,takut cream cheesenya cair. Tingkat kedua lain pula! Kek coklat. Cukuplah dua tingkat dulu. Saya menggamit sepupu yang lain untuk agih-agih kek itu kepada jemputan. Selesai kerja dapatlah ambil sepotong untuk menjamu tekak. Duduk dikerusi paling hujung dibawah kipas yang maksimum lajunya sedikit melegakan.
    
" Apa rasa kek ni.?? Saya memerhati yang lainSemua meletak kembali potongan kek masing-masing. Kenapa ada rasa sedikit pahit?
    " Apahal semua tidak sedap ni..."rasa kek coklat pun seperti ada yang tidak kena.
Lalu melambak-lambaklah kek yang telah siap dipotong tidak dimakan dek orang.

Mari kita buat kek gerenti jadi.

    
          RESEPI KEK MINYAK PELANGI.


5 biji telur
3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 sudu teh baking powder
2 penutup esen vanilla

Cara-caranya....


Panaskan oven 170c. Guna loyang yang bersesuaian,lengser dengan sedikit butter/marjerin. Alas dengan baking paper.


Bahan 1 : Sukat tepung gandum bersama baking powder,ayak.
Bahan 2 : Minyak masak
Bahan 3 : Gula halus
Bahan 4 : Susu pekat
Bahan 5 : telur ayam.
( Bahan-bahan nampak sedikit kerana saya hanya membuat separuh adunan )


Step 1 : Pukul telur bersama gula halus gunakan  high speed.
Step 2 : Pukul sampai kembang ( about 5 minutes)
Step 3 : Masukkan esen vanilla dan ovelette.Pukul sampai betul-betul sebati ( about 3 minutes )


Step 4 :  Bila tidak nampak lagi ovalette,boleh masuk susu pekat.
Step 5 :  Sudah sebati masuk minyak masak.
Step 6 :  Perlahankan speed masuk 1/2 tepung gandum. Putar sampai semua mesra,masuk separuh lagi. 
Step 7 : Sediakan 4 mangkuk yang sama saiz supaya adunan dapat dibahagi sama rata.


  Warnakan ikut kesukaan.


Suka betul buat layering..
Step 1  : Sudukan warna pilihan sebanyak 3 sudu,letak tengah-tengah. 
Step 2 :  Letak 3 sudu lagi warna lain pula betul-betul diatas warna pertama tadi.
Step 3 :  Letak lagi 3 sudu warna yang lain pula.
Step 4 : Kontrol supaya adunan tidak jatuh senget.
( Saya gunakan loyang bersaiz 8 inci untuk separuh adunan  )


Bila letak 3 sudu aduan berwarna diatas,adunan dibawah secara automatik akan merebak dengan sendirinya akibat tekanan dari atas.


Bakar pada suhu 170c selama 45 minit. Satu rumah  berbau harum. 
Kek sangat lembut,dengan kulit atasnya rangup semasa panas.




Cantik dan sedap.



First time dengar nama Kek Minyak memang tidak teringin hendak buat, sebab terbayangkan mungkin berminyak-minyak,rupanya tidak. Minyak itu pengganti butter/marjerin.



Sekian.

No comments:

Post a Comment