Thursday 24 April 2014

ENTRI 21 : RESEPI APAM GULA HANGUS

Pengisian : Keluarga yang dekat dengan Allah akan menjadi keluarga yang layak ditolong olehnya dalam setiap urusan.

Bismillah...

Ee tak jadi lagi? Penutup periuk berwap itu cepat-cepat saya letak. Panas..!
Menjengah kedalam membuat hati kecewa.
Apa yang tak kena? Resepi diikut satu persatu,tidak berani menokok tambah. Baru belajar mana boleh derhaka resepi.?

Ini  percubaan ke 3,resepi yang berlainan. Itu yang down semacam.

*******

Semua diatas telah tinggal sebagai kenangan,terlipat kemas dalam lipatan sejarah. Google menemukan saya dengan satu blog. Gambar yang terpampang disitu melambai minta dicuba.
Kali ini,berbaloi! Rasanya saling tidak tumpah seperti yang selalu dibuat mak semasa saya kecil dulu.

          
 RESEPI APAM GULA HANGUS.

500 gm gula pasir
500 ml air panas ( 2 cawan )


450 gm tepung gandum  
2   sudu kecil soda bikarbonat
( ayak keduanya )
1 1/4 cawan minyak masak
75 gm marjerin ( cairkan )
85 ml susu pekat
5 biji telur

Cara-caranya :


Buat gula hangus.
Gambar 1 : Sukat 500 gm gula dan 500 ml air
Gambar 2 :  Digalakkan guna periuk tahan panas/tebal,seperti periuk vision-buka api perlahan.
Gambar  3: Tepi periuk mula berbuih.
Gambar 4 : Kaupbalikkan dengan sudip kayu. Kacau sekali-sekala sahaja agar masak sekata.
.

Gambar 5 : Masih berketul-ketul.
Gambar 6 : Sudah mulai cair.
Gambar 7 : Sudah betul-betul larut.
Gambar 8 : Tuang dengan hati-hati  air panas . Gula akan menggelegak, akan hasilkan wap betul-betul depan muka. Kacau sebati dan tutup api. Sejukkan.( proses buat gula hangus ni ambil masa lebih kurang 15 minit )


Sementara menanti gula menyejuk,sapu acuan dengan sedikit minyak masak. Tujuannya supaya kuih tidak melekat bila masak. Sementara itu panaskan periuk kukusan.


Gambar 1 : Tepung gandum dan soda bikarbonat,ayak bersama.
Gambar 2 : 5 biji telur ayam.
Gambar 3 : Minyak masak 1 1/4 cawan .
Gambar 4 : Susu pekat manis  85 ml.


Panaskan marjerin dalam kuali,selepas itu campur ke dalam minyak.


Step 1 : Masukkan 5 butir telur ke dalam blender dan tuang minyak.
Step 2  : Blend 2 bahan ini dahulu.
Step 3 : Tuang susu pekat dan blend lagi.
Step 4 : Tuang bahan blend ke dalam bekas berisi tepung.


Step 5 : Gaulkan adunan sehingga sebati
Step 6 : Curah gula hangus yang sudah sejuk
Step 7 : Adunan siap.
Step 8 : Tuang semula adunan kedalam blender, untuk pastikan ia betul-betul mesra. Blend separuh dahulu
.

Step 9 : Curah kedalam bekas yang bermuncung supaya senang untuk dituang kedalam acuan.
Step 10: Sudah siap blend 1 adunan.
Step 11: Tuang kedalam acuan,jangan terlalu penuh,sebab apam ini akan mengembang.
Step  12 : Siap .
Step 13: Kukus selama 15-20 minit. Balut penutup dengan kain bersih agar wap dalam penutup tidak jatuh menimpa kuih.


      Cantik naiknya.

                                                                                        
                                     
                                                         
                                                                                 


Percubaan kali ke 4 yang mengujakan.

Gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya.


Sekian.

...apam gula hangus...? ee tak naaaaaak.....adik nak apam coklat......



No comments:

Post a Comment