Monday 26 May 2014

ENTRI 48 : KUIH KASTURI/ RENGAS.

Pengisian : Sahabat sejati itu umpama pohon rendang tempat kita berteduh.


Bismillah.


Dulu, ini adalah salah satu antara kegemaran. Pernahlah buatnya suatu ketika dahulu. 
Walaupun ia nampak simple,kadangkala meragam juga.


KUIH RENGAS/ KASTURI.

1 cawan kacang hijau ( rendam 2 jam )
4 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
3 sudu besar kelapa parut putih
3 sudu besar tepung gandum


KULIT KUIH

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
sedikit serbuk kunyit
secubit kapur sedikit garam
air


Cara-caranya:

 
Secawan kacang hijau rendam selama 2 jam. Kemudian direbus bersama 4 1/2 cawan air.Masak dengan api sederhana. Masa yang diambil untuk menjadi empuk anggaran 35-40 minit. Periksa samada dah cukup lembut. Jika belum, tambah masa.
.

Sementara merebus kacang, sediakan 3 sudu kelapa parut, 3/4 cawan gula pasir dan 3 sudu besar tepung gandum sebagai agen pelekat. (kelapa adalah pilihan)


Bila kacang sudah empuk, masukkan gula, kelapa dan tepung. Gaul rata. Bila gula mula mencair, kacang akan berair semula. Dengan api perlahan biar ia mengering. 
Biarkan menyejuk sebelum dibentuk.


Boleh ikut cara saya untuk dapatkan saiz yang standard. Saya guna penutup botol nescafe yang dialas dengan plastik untuk mampatkan inti kacang. Sebelum itu taburkan sedikit tepung gandum keatas plastik . Tabur juga tepung atas bekas sebelum menyusun inti.
Saya selalu tengok mertua bedakkan seluruh inti dengan tepung gandum.(boleh juga terus bentuk bebola dan leperkan)

 
 Bancuh tepung untuk menggoreng. Satukan semua bahan dan biar adunan agak pekat. Celup dan mula goreng.


Tiris atas tisu serap minyak. Siap untuk dihidangkan.  
(lebihan inti boleh disimpan dalam petisejuk)

                   
Masa kecil dulu selalu panggil- kuih Gengas

                  
 Inti biar terasa manis,barulah sodap tak terkato.

              
  Kacang sumber protien yang baik,namun berpada dengan ambilan gula.



Sekian.

No comments:

Post a Comment