Tuesday 17 January 2023

ENTRI 248: SERIMUKA LABU BEBAS GLUTEN.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ


Seronok sungguh bila resepi yang dicuba menjadi. Saya ikut saja arahan dalam blog berkenaan. Penulis berkenaan- Wong Heng- (plant based deliciousness) sangatlah terperinci- segala tips sangatlah membantu. Kuih ini tersangatlah sedap, seperti makan pulut bersama sekaya rasanya.
Talam dapat dipotong dengan kemas, cuma ada sedikit kecuaian kecil yang tidak saya perasan. Diakhirnya, sebelum dikukus, perlu dihentak sedikit loyang untuk keluarkan gelembung udara tetapi saya lupa pula. Kerana itulah bahagian atas talam serimuka saya ini ada bahagian yang berlubang. Tapi cuma itu sajalah. Yang lain- terbaik!

RESEPI SERIMUKA BEBAS GLUTEN.

Lapisan bawah:

Lapisan atas.

(Cara  saya- santan pekat adalah terus dari kotak, saya ubah kepada 125ml dan kurangkan air menjadi 75ml kerana mahu pulut yang terasa lemaknya. Saya guna garam 1/2 sudu teh ditambah sedikit lagi 1/8 sudu teh)

Rendam beras pulut sekurang-kurangnya 4 jam. Saya rendam semalaman dengan sekeping asam keping. 

Toskan pulut.


Masukkan santan dan garam halus- seeloknya gaulkan dahulu garam kedalam santan hingga larut.


 
Sementara itu, tuang 4 sudu besar air panas keatas 25 kuntum bunga telang dan ramas-ramas agar jus birunya keluar.

Kukus pulut tadi selama 25 minit (amaun santan yang digunakan tadi akan hasilkan pulut yang belum begitu sempurna masaknya dan jumlah 4 sudu besar air bunga telang nanti akan mencukupkan cecair yang membuatkan pulut masak sempurna.)

Sudukan air bunga telang secara rawak.

Gaul kasar dengan garfu dan tuang kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan daun pisang. Boleh juga gunakan plastik. Gunakan loyang berukuran 8 inci samada empat segi atau bulat untuk dapat kuih yang cantik elok tingginya.

Mampatkan pulut dengan belakang sudip yang lebar. Lapisan bawah sudah siap.

Masak labu, air, organic raw cane sugar dan daun pandan. Boleh gunakan gula jenis lain juga.

(proses masak labu seeloknya dibuat sebaik pulut mula dikukus, jadi kupas labu dan sediakan bahan lain lebih awal)

Masak sehingga labu lembut (cucuk dengan garfu) dalam anggaran 10-15 minit.

Tapis untuk sukat air rebusan.

Masukkan labu kedalam pengisar.


Sukatan air rebusan yang diperlukan hanya 200 ml. Buang jika ada sedikit lebihan.

Tuang kisaran labu kedalam bekas.

Ayak keduanya-tepung beras dan tepung ubikayu kedalam kisaran labu.

Masukkan santan.

Perasakan garam untuk menaikkan lemak. Rasa dulu untuk pastikan. Saya tambah lagi sedikit garam menjadikan total garam 1/2 sudu teh.

Naikkan semula periuk kukusan dan panaskan pulut sebentar.

Tapis masuk bancuhan labu kedalam loyang. 

(Sebelum tuang, rasa sedikit dahulu kerana labu ada tahap kemanisan berbeza. Jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula (1 sudu besar) dan pastikan kacau hingga hancur sepenuhnya.)

Cadangan saya- jangan tapis direct keatas pulut-sebaiknya tapis kedalam satu bekas lain. Kerana pada peringkat akhir tapisan, akan ada bahagian yang agak pekat/ berserat. Curah adunan yang telah siap ditapis keatas pulut dengan sentiasa gaulkannya. Saya dapati cara ini (pada percubaan kedua) dapat mengelak permukaan kuih dari berlubang. Tidak perlu lagi hentakkan loyang.


Kukus selama 30 minit. Balut penutup periuk agar wap air tidak jatuh pada permukaan kuih.

Cantik masaknya. Jika ada sedikit air atas permukaan, sudukan saja keluar. Adat kuih kategori talam ini- mesti dibiarkan benar-benar set untuk potongan yang cantik dan kemas (sekurang kurangnya 4 jam). Gunakan pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak untuk elakkan kuih melekat.



Alhamdulillah dan insyaAllah akan buat lagi kuih ini.

( Indeks Glisemik (GI) bagi beras pulut adalah 98. Jadi ambillah dalam kuantiti yang sedikit))


Sekian.

No comments:

Post a Comment