Sunday 8 January 2023

ENTRI 243 : PENGAT KELEDEK DENGAN BIJI SELASIH DAN BARLI.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

Gabungan yang sungguh mantap dan berkhasiat. 

Resepinya boleh diagak. Kukus keledek. Rendam biji selasih. Rebus biji barli. Kemudian susun ikut kreativiti dan tuangkan kuah. Walla!

Untuk kuah- saya gunakan santan dan gula merah beserta secubit garam. Masak dan adjust rasa ikut kesukaan. Boleh gunakan gula kelapa untuk pilihan yang lebih sihat.

Potong dadu dan kukus keledek oren ini dalam anggaran 10-15 minit. Ia adalah antara makanan yang tinggi antioksidan.



Rendam 1 sudu besar biji selasih dengan air masak selama 5 minit, kemudian tapis.


Rendam barli selama 2 jam dan rebus sehingga kembang (30-45 minit ), toskan.


Semua real food yang dicipta Allah ada khasiat yang pelbagai dan tersendiri. Keledek, biji selasih dan barli masing-masing kaya dengan nutrisi dan merupakan sumber yang bagus untuk diambil bagi menampung keperluan badan selain kaya serat.
Boleh saja tambah bahan lain seperti labu, chia seed dan ubikayu jika suka.

Buatlah pilihan bijak.

Sekian.

No comments:

Post a Comment