Saturday 11 July 2020

ENTRI 218 : DOUBLE CHOCOLATE CHIP COOKIES.

11 Julai 2020.
Bismillahirrahmanirahim.



Suatu hari, anak bujang bawa balik biskut.
Biskut SUBWAY katanya.
Biskut SUBWAY?
Kenapa besar? 
Kenapa sedap? 
Sudah setengah abad hidup, ini lah first time saya rasa.
Luar crispy tapi dalamnya lembut, liat-liat.

Hujung minggu, anak dara saya cuba buat.
Google sajalah resepinya.
Ini biskut dialah.


Wah wah wah menjadilah!
Ibu bagi 5 bintang.
Menjadi juga liatnya tu.

Saya kan CHOCOHOLIC. That's why gigih men google resepi biskut ala Subway perisa coklat. Susah pula hendak jumpa Chewy Double Chocolate Chip Cookies.
 Atau memang biskut coklat tidak ada yang chewy?

Tidak payah pening.
Kita buat saja apa yang jumpa.


RESEPI DOUBLE CHOCOLATE CHIP COOKIES.

2 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
( semua bahan ini perlu digaul rata dengan whisk)
225 gram unsalted butter (suhu bilik)
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
2 biji telur ( suhu bilik)
2 sudu teh esen vanilla
2 cawan coklat putih dan coklat susu ( cincang kasar)

Saya tidak guna coklat susu dan coklat putih, sebaliknya gunakan 1 cawan granola, 50 gram coklat chip dan 50 gram badam cincang. Terpulang kepada citarasa masing-masing.

(Masih boleh claim Double Chocolate Chip Cookies ke kalau sudah tidak gunakan coklat-coklat itu?
Nama DOUBLE CHOCOLATE itu diberi sebab kandungan biskut kaya dengan serbuk koko disamping serpihan coklat-coklat lain)
Ok tidak penting.
Let's do it.

CARA-CARANYA:

Mulakan dengan memanaskan oven- 176c selama 20 minit.

Gaul rata tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam dengan menggunakan whisk. Ada juga resepi lain yang memerlukan bahan-bahan ini diayak tetapi saya ikut cara yang ini.



Pastikan mentega telah dikeluarkan awal beberapa jam dari petiais sebelum digunakan


Putar butter dan kedua jenis gula dengan menggunakan hand mixer selama 3 minit menggunakan medium speed.
(resepi yang anak saya ikut-tidak perlukan mixer, cuma gaul dengan spatula/senduk kayu)


Kemudian masukkan sebiji telur, putar selama 1 minit baru masuk sebiji lagi. Jangan lupa untuk kaup bahagian sekeliling dengan spatula sebelum meneruskan putaran.


 Masuk satu penutup esen vanilla.


Perlahankan speed, masuk sedikit demi sedikit bahan kering. Adunan menjadi semakin pekat.


3 jenis bahan yang mencukupkan kouta 2 cawan.
Bijirin Honey Granola oats, coklat chip dan badam cincang.


Masukkan bahan-bahan bijirin dan coklat cip kedalam adunan. Kaup balik menggunakan senduk kayu.


Pastikan setiap loyang telah digris dengan butter. Dengan menggunakan scoop ais krim, senduk batter dan susun dalam keadaan berjarak kerana biskut akan kembang.




Bakar dalam oven dengan suhu 176c. Menurut resepi, bakar dalam masa 9-12 minit.
Saya pilih masa-12 minit.

Tapi saya lihat,biskut yang sedang dibakar dalam oven tidak meleper sepertimana semasa anak saya buat. Biskut yang dia buat meleper cantik. 

Hish.


Ini biskut dia.
Cantik merebak. 
Lagipon, ikut resepi yang dia buat tu- sebelum masuk oven,biskut yang sudah dibentuk dengan scoop ais krim kena disejukkan dulu dalam peti ais selama sejam sebelum masuk oven.

Tapi resepi saya, tidak pula disuruh begitu.
Biskut kembang jugalah, cuma bahagian tengah biskut ini masih agak tebal.
Musykil.

Ah tidak apa. Kita tunggu dulu untuk lihat rasanya. Itu lagi penting.
Tengok balik resepi. Bila sudah keluar oven, biarkan dulu selama 5 minit dalam loyang, baru boleh pindahkan ke rak penyejuk.

Just follow the rules.


Nampakkan ketebalannya?
Jangan runsing.

Dont't judge the book by it's cover.
Rasanya sangat-sangat sedap.

LUAR RANGUP.
DALAM LEMBUT.
Serius! rasa macam makan brownies!
Tidak kisahlah tidak chewy....

Sambutan hangat.
Keluar oven saja, hilang.
Keluar lagi sekali pon, hilang.

Terlintas sesuatu, sebab ada terbaca dalam satu resepi, kalau biskut dalam oven tidak mengembang elok, bolehlah leperkan sebelum masuk oven. 
Saya buatlah. Tekan dengan jari-adjust bagi cantik bentuk bulatnya.


Sebab sudah nipis begini, saya cuma bakar dalam 9 minit sahaja berbanding sebelumnya-12 minit.

Dibawah adalah perbandingan.
Sebelah kiri, loyang yang belum dibakar manakala yang sebelah kanan-loyang yang baru keluar oven.
Masa baru keluar, memang bahagian bawah biskut agak lembut.
Biarkan dalam loyang selama 5 minit sebelum ditransfer ke rak penyejuk.
Biskut akan perlahan-lahan rangup diluar dan masih kekal lembut didalam.


Begitulah ceritanya.

Dalam gambar, biskut ini kurang fotogenic.
Gelap belaka.
Tapi rasanya- sangat superb.










Jika dibandingkan keduanya- saya lebih sukakan biskut yang dibentuk terus dibakar, tanpa perlu dileperkan dulu kerana adunan itu mengembang secara natural- tidak diberi tekanan.
(gambar dibawah)
Rasanya lebih sedap, terasa seperti brownies.


Sebenarnya, ini adalah percubaan kedua.

Percubaan pertama(gambar dibawah), mengguna resepi yang lain.
Jadi juga, cuma ia rangup luar dan dalam- macam biskut.


Pengalaman adalah guru terbaik.

Sekian.

Semoga perkongsian memberi manafaat.












No comments:

Post a Comment