Tuesday 9 December 2014

ENTRI 108 : EPOK- EPOK SAYUR.

Bismillah.


Sudah lama berhajat hendak buat kuih ini. Dulu pernah sekali mencuba tapi kuahnya kurang menjadi pula. Kali ni, ok. Berebut budak-budak ini, macam sedap nau. Yang tidak makan taugeh pun boleh sebat macam sudah tidak nampak benda alah itu.
Tidak sangka.

Epok-epok sayur adalah karipap yang berinti sayur dan dimakan dengan kuah taucu,

KUAH TAUCU.

2 biji bawang merah - tumbuk halus.
4 sudu besar cili kisar
4 sudu besar taucu
2 cawan air asam jawa
1/4 sudu besar garam halus
1 sudu besar gula pasir
1/2 kiub ayam / perasa

KULIT KARIPAP

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin - cairkan
3 sudu besar minyak masak - panaskan bersama marjerin
1 sudu kecil garam halus
Air secukupnya

INTI SAYUR 

2 butir bawang putih - tumbuk halus
1 sudu besar taucu - tumbuk halus
2 keping tahu - dadu
1 cawan taugeh
1 cawan timun -hiris memanjang
1 cawan sengkuang - hiris memanjang
1 cawan air
Sedikit garam, gula dan perasa

Mula-mula buat kuah dulu.


 Taucu masin ini perlu ditoskan dan lalukan air.


    Kemudian lumatkan dalam lesung.


  Selain itu kita perlukan bawang tumbuk, cili kering yang dikisar halus dan air asam jawa.


Tumiskan bawang hingga garing baru masukkan cili kisar. Bila cili sudah garing masuk pula taucu. Bila bau sudah naik, masuk air asam jawa dan perasakan dengan gula, garam dan perasa. Biar mendidih. Kuah siap. 
Buat inti pula. Biasanya guna udang kertas sebagai rencah tapi sebab anak alergi udang, saya skip rencah tu.


Bahan yang biasa digunakan adalah taugeh, timun, sengkuang dan tauhu sebagai ramuan dalam epok-epok ini.


Tumis bawang putih. Bila sudah brown, masukkan taucu yang telah dilumatkan. Masukkan sedikit air. Masuk pula tahu yang telah didadu, goreng sebentar dan masukkan sengkuang pula. Bila sengkuang kelihatan agak layu baru masuk taugeh dan timun. Rasa garam dan gulanya.Gaul sebati dan tutup api.


Tapiskan inti ini. Air yang tertinggal mengandungi perisa sayuran yang sedap. Masukkan ia kedalam kuah taucu.


 Toskan sebentar agar ia tidak berair. Jus yang terkumpul campurkan kedalam kuah .


Gunakan acuan karipap. Doh untuk kulit adalah macam kita buat kulit karipap.
Doh untuk kulit - campurkan marjerin dan minyak panas sedikit-sedikit kedalam tepung yang telah digaul garam halus. Kacau dengan garfu rata-rata. Tambah air sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.. Buat bebola sebesar syiling 50 sen dan gelek dengan penggelek. Masukkan inti sayur dan sapukan sedikit air dikeliling doh sebelum mengelim. Goreng dalam minyak yang banyak.


Kuih ini banyak bergantung pada kesedapan kuahnya. Kuah mesti rasa masam dan rasa taucunya.


Potong dua dan curah kuah kedalamnya. .
Sedap pulak makan time hujan begini.

Tidak cukup.
Mana saya tahu.
Ingat nak testing- testing only..




Sekian.








No comments:

Post a Comment