Wednesday 6 August 2014

ENTRI 70 : JANGAN.

Pengisian : Sesiapa yang tidak berfikir panjang, kesusahan telah tersedia dimukanya.


Bismillah....

Siapa yang menidakkan nikmat makan?
Setiap yang bernyawa, pasti perlu makan.
Itu hakikat.

Menerusi pemerhatian saya -ada 2 katagori pemakan.

Satu : Makan dengan ilmu. :  Golongan ini sangat berkira-kira. Berfikir semaksima mungkin untuk meminimakan risiko. Bukan calang-calang orang yang mampu membuat pertimbangan wajar dihadapan makanan. Islam sendiri  menggalakkan bersederhana dalam setiap hal termasuk soal makan. 

Apa yang susah?
Itu kata kita, tidak bagi mereka.

Dua : Makan selagi boleh :  Mereka amat menghargai makanan. Musim raya mana boleh berpantang-larang, tuan rumah pasti berkecil hati melihat hidangan yang penat dimasak tidak terusik. 
Tidak jamah ketupat rendang di hari raya?
Nasi himpit dan lontong melambak itu siapa pula nak makan?


Penat anyam ketupat sampai pukul 1 pagi hendak bagi korang makan tau..


Rendang ayam satu kuali besar, mesti rasa!


Kita selalu terlepas pandang. 
Atau nafsu telah membataskan pandangan. 
Jika terlalu banyak pilihan, tidak salah untuk rasa semuanya. Ambillah dalam portion yang kecil. Perhatikan husband yang sedang kelaparan, tadi sudah semangkuk sate ayam bercampur perut sudah dibedalnya. Sekarang semangkuk mee goreng pula! 
Selepas ini apa?
Nasi lemak kegemaran ada terselit disatu sudut, belum nampak lagi.
....dari kejauhan, si isteri dengan geram mula mencongak-congak kalori yang sudah ditelan suami...

Persoalannya. Kenapa boleh menyumbat tanpa rasa bersalah, tanpa memikir natijah?.
Walau sudah sendawa beberapa kali bagai isyarat meminta berhenti, tetapi masih boleh bangun mencari-cari juadah apa yang masih belum dirasa. Apakah dia masih merasa nikmat dalam keadaan  perut senak? 
Itulah yang terjadi bila tiada ilmu didada. 
Ada yang punya ilmu tapi tiada penghayatan pula. 
Itulah manusia....


Ada perkara yang disarankan agama berkisar soal pemakanan. 
Semak apa yang JANGAN.
Antaranya:

JANGAN  campur dalam satu hidangan:
1. susu dengan ikan
2. cuka dengan susu
3. buah dengan susu 
4. daun salad dengan ikan
5. bawang putih dengan bawang merah
6. daging segar dengan daging kering
7. benda masam dengan benda berasid
8. cuka dengan nasi
9. buah delima dengan serunding
10. telur dengan ikan

(Setiap satunya mempunyai sebab yang tersendiri. Kita sebagai insan yang serba tidak tahu ini cubalah untuk mengikut mana yang termampu. Ada kesan yang tidak bagus untuk sistem dalaman badan kita sudah tentunya.)

Ada lagi.
JANGAN makan makanan yang panas. Tunggu suam sedikit. Makanan yang panas tiada berkat.
JANGAN mandi air suam selepas makan.
JANGAN senaman selepas makan
JANGAN tinggal makan malam walau sedikit.
JANGAN tidur selepas makan.
( Setiap yang disarankan punyai kaitan dengan penjagaan kesihatan..)

Makanlah makanan sunnah- masing-masing ada banyak kebaikan yang tersirat.
Antaranya:  KURMA, ANGGUR, SUSU. MADU, TEMBIKAI, LABU, BARLI, BUAH TIN, MINYAK ZAITUN, DELIMA, CUKA, dan banyak lagi.

Sekadar berkongsi cerita dan rasa, juga sedikit ilmu sebagai panduan hidup.
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui.



Sekian.
Mencegah itu lebih baik





No comments:

Post a Comment