Saturday 7 May 2016

ENTRI 185 : RESEPI POPIA GORENG.

Dengan lafaz Bismilah bicaraku bermula...



Actually, resepinya sangat mudah.
 Yang challenging-kuah yang sedap.

Kita buat kuah popia yang mudah, cukup rasa masin, manis, masamnya.


Saya guna 2 butir bawang putih yang ditumbuk halus, 4 sudu besar cili kisar, 1 sudu besar sos tomato, 2 sudu besar sos cili, asam jawa sebesar ibu jari diramas dengan 1/2 cawan air, 1 cawan air, sesudu besar garam , 2 1/2 sudu besar gula perang dan sedikit kiub ayam.


Caranya- sebatikan semua bahan baru buka api yang sederhana, rasa dan adjust ikut kesesuaian tekak.
Sudah mendidih- tutup api.

Bahan untuk buat kuih.


Saya bernasib baik terjumpa kulit popia peket kecil, sebab rasa banyak sangat jika beli peket besar.
Bahan utama- sedikit udang kering dan sebutir bawang putih, 2 ketul tahu lemak masin, 1/2 biji sengkuang saiz kecil, sedikit taugeh dan sedikit karot. Untuk popia basah- boleh tambah timun.


Setelah rendam udang kering- tumbuk bersama bawang putih. Jika buat popia basah, saya akan tambah sedikit taucu masin kedalam lesung. Semua bahan dah dipotong memanjang. Masuk sedikit minyak masak dan tumis bawang bersama udang kering hingga betul garing baru masuk sayur dan tauhu- masuk sedikit garam dan gula perang- balik-balikkan dan tutup api. Orang tua dulu-dulu suka tambah sedikit air untuk layukan sayur, malah ada yang goreng sayur secara berasingan. Bagi saya tidak perlu. Sayur akan digoreng sekali lagi setelah dibalut kulit sudah tentu inti didalam bertambah lembut.


Ini pun kerja senang- adjust ikut kesesuaian. Hati-hati sebab kulit popia mudah pecah. Saya sediakan sesudu tepung gandum bancuh dengan sesudu setengah air untuk jadi gam dan diletak sedikit bagi melekatkan kulit popia.


Sediakan minyak yang banyak. Goreng secara deep fry.
 (popia basah lagi menyihatkan dari yang digoreng).




Selamat menjamu selera.



Sekian.

No comments:

Post a Comment