Saturday, 31 October 2015

ENTRI 151 : RENDANG JAWA.

Dengan lafaz Bismillah bicaraku bermula...



First time rasa di rumah emak saudara.
Sedap sangat, saya pun minta resepi dari menantunya.

1/2 kilo cili hidup merah
1/2 kilo bawang merah
1 kilo daging
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 biji kelapa- ambil santan
gula/ garam / perasa.
Simple je.

Daging dalam petiais tidak sampai pun sekilo.
Saya reduce bahan lain.
Agak-agak sajalah.


Potong berlawanan urat supaya senang empuk.


Kena rebus dulu. Empuk daging biasa akan ambil masa lebih kurang 2  jam lebih. Kalau guna daging batang pinang tidak perlu rebus. Jangan lupa letak sedikit halia yang sudah diketuk untuk hilangkan hanyir.


Cili hidup perlu dibelah 2 kemudian dimayang serong. Potong halia dan lengkuas secara memanjang, sehalus boleh. Lengkuas boleh juga diketuk saja. Mayangkan juga bawang merah. Saya guna bawang besar .


Tumis cili hidup sampai layu. Masuk halia dan bawang. Bila semua sudah garing masuk kedalam daging yang sedang direbus, biar mendidih selama 2 jam. Masukkan santan pekat dan didih lagi selama 1/2 jam. Total semua mesti 2 jam lebih- masa yang perlu untuk daging empuk.
(selalu periksa daging samada sudah lembut atau belum- tidak kira bila masanya kita masukkan cili-samada pada permulaan daging direbus atau sudah direbus separuh jalan-yang penting kira ikut masa daging empuk iaitu 2 jam lebih)
Perasakan dengan garam, gula dan perasa.
Jika kurang air, boleh tambah. 
Ada yang suka berkuah, ada yang suka agak kering.


Satu rumah berbau sedap.


Rendang ini tidak pedas, sesuai untuk budak-budak.

Sedapnya bu! kata si kakak.
Sedapnya, kata si kecik.
Ibu tidak respon sebab kusyuk melantak.


Sekian.


No comments:

Post a Comment