بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
GLUTEN adalah protein dalam makanan gandum yang susah dicerna. Ia tidak memberi apa-apa zat pada tubuh. Malah ia merupakan pencetus utama radang selain GULA dan MAKANAN PROSES. Kajian mendapati kebanyakan masalah ekzema dan angin juga disebabkan oleh ambilan gluten dari sumber seperti roti, kek, biskut, mee dan lain-lain lagi dalam jangkamasa yang panjang.
Bagusnya dengan kemudahan teknologi dihujung jari, ilmu kesihatan sangat mudah diperolehi. Banyakkan membaca dan buatlah pilihan yang betul.
Menariknya kita mampu sediakan sendiri tepung bebas gluten untuk menggantikan penggunaan tepung gandum.
RAMUAN TEPUNG BEBAS GLUTEN.
3 cawan tepung beras asli
2 cawan tepung kanji kentang ( potato starch)
1 cawan tepung kanji ubikayu (tapioca starch)
**********
Cerita saya.
Memandangkan saya suka juga sesekali membuat kek, biskut dan kuih melayu- maka saya cubalah menukar cara. Tidak lagi guna tepung gandum tetapi menggabungkan tepung selain itu. Mungkin pemilihan tepung ini kurang tepat tetapi saya buat setakat termampu memandangkan masih ada lagi stok tepung-tepung tersebut. Saya gabungkan saja 3 cawan tepung beras, 2 cawan tepung jagung dan 1 cawan tepung ubikayu.
Masih lagi dalam proses mencuba.
Sebagai permulaan, saya cuba buat CARROT CUPCAKE. Buat separuh adunan sahaja. Resepi memerlukan 1/2 cawan tepung gandum iaitu bersamaan lebih kurang 65 gram. Jadi saya buatlah pengiraan- 65 bahagi 6. Dengan beberapa pengiraan matematik mudah, dapatlah hasil begini:
Tepung beras 32.5 gram
Tepung jagung 21.6 gram
Tepung ubikayu 10.83 gram
Percubaan membuat kuih melayu agak berisiko tapi tidak cuba tidak tahukan.
Oleh kerana tidak tahu pengakhiran yang bagaimana akan terjadi- molek benar saya ambil langkah berhati-hati. Saya buat sukatan untuk sebiji saja kuih bakar pecah 8 ini. Sukatan tepung gandum 1/2 cawan juga- jadi saya guna saja kiraan seperti diatas. Hasilnya: Menakjubkan!
KUIH BAKAR BEREMPAH.
Garing dan sangat sempurna, alhamdulillah.
Disamping taburan bijan, saya juga taburkan flaxseeds yang telah dikisar. Apa salahnya.
KUIH KETAYAP.
Kulit terhasil daripada campuran tepung beras dan tepung pulut juga air daun pandan. Meragam juga disana sini tetapi dapat jugalah merasa keenakan kuih ini.
SWEET POTATO FLATBREAD.
Resepinya hanya 2 bahan: 1 cawan keledek lenyek dengan 1 cawan tepung serbaguna. Seperti biasa saya gantikan dengan campuran tepung beras, tepung jagung dan tepung ubikayu- uli dan canai nipis. Sedap cicah kari.
******
Sementara mood rajin sedang rancak- saya buat eksperimen ini pula. Tidak pernah terlintas dihati hendak mencuba sesuatu diluar kebiasaan. Sesekali apa salahnya?
MERINGUE LEMON CAKE.
Gluten free pula tu.
Tepung gandum 140 gram.
Kita buat kira-kira dahulu.
140 bahagi 6 = 23.3
Jika nisbah penggunaan tepung beras adalah 3 - Jadi 23.3 x 3 = 69.9
Gitu.
Seterusnya, nisbah tepung jagung adalah 2 Jadi 23.3 x 2 =46.6
Automatik jumlah tepung ubikayu adalah 23.3 gram sahaja.
(Genapkan saja semua titik perpuluhan).
Cara-cara baking, saya akan kongsi pada entri akan datang. Campuran tepung pula macam biasa, kenalah lalui proses ayak bersama baking powder.
Memang diluar jangkaan- kek menjadi tetapi agak manislah pula. Maklum saja diluar kek juga disaluti swiss meringue yang manis sekali.
Semua resepi saya menggunakan Organic Raw Cane Sugar.
(tukar kepada gula kelapa untuk pilihan yang lebih sihat namun akan beri warna yang sedikit gelap)
*********
FLUFFY CHOCOLATE CAKE.
Ini pula kek coklat yang menggunakan 45 gram tepung kek. Setelah saya tukar, jadilah kiraannya begini:
Tepung beras 22.5 gram, tepung jagung 15 gram, tepung ubikayu 7.5 gram
Kek menjadi elok alhamdulillah.
COCONUT FLOUR BREAD.
Sebanyak 7 butir telur digunakan dalam resepi ini. Amaun tepung kelapa sebanyak 90 gram.
Bagi saya, tiada rasa roti langsung. Texture lebih pada kek tetapi rasanya tidak dapat diterima tekak. Saya respect sungguh mereka yang sangat menjaga pemilihan tepung dan tidak kisah rasa-rasa 'pelik' ini. Asal kenyang dengan bacaan gula terjaga, itu lebih penting.
********
CHOCOLATE CASTELLA CAKE.
Menggunakan cara masak steam-bath.
Amaun tepung kelapa yang digunakan cuma 1/4 cawan. Manakala telur yang digunakan adalah 5 biji. Rasa telur ditutup dengan 4 sudu besar serbuk koko.
Saya memang peminat coklat tegar, saya cuba juga untuk 'berdamai'dengan 'rasa pelik' kek ini. Texturenya sangat lembut dan jiggly.
No comments:
Post a Comment