Dengan lafaz Bismillah bicaraku bermula.....
Sesekali suami tukar angin beli kuih-muih untuk sarapan. Terpandang seketul dua kuih dalam kelonsong pisang yang kerap dibelinya.
Mak selalu buat masa kami kecil kuih ini.
Saya tidaklah minat sangat.
Minggu lalu terjumpa kuih ini dirumah kakak ipar tapi menariknya dibuat dalam versi moden.
Jamah jugalah sekeping.
Sedap juga!
Balance rasa sagu dan gula merah.
Saya ambil keputusan untuk cuba.
Cari punya cari cuma dapat resepi abok-abok yang dalam daun pisang.
Ah boleh juga, kita adjust mana yang patut.
Begini resepinya:
3 cawan sago mata ikan.
( rendam 5 minit - tos )
1 cawan kelapa parut
Gula merah secukupnya
1 sudu teh garam halus
( kukus 20 minit )
(Ini resepi untuk abok-abok dalam kelongsong pisang.)
Saya beli sago biji dalam plastik kecil, konfiden sebab di rumah ada sedikit lagi.
Bila prepare ingredients, tidak cukup 3 cawan!
Kita jalan terus.
Naikkan periuk kukusan, dalam masa 15-20 minit air akan mendidih. Saya tambah daun pandan dalam air kukusan, hendak bagi wangi.
Sago kena rendam 5 minit.
Sudah pun kembang.
First sekali, sapu loyang dengan sedikit minyak masak supaya kuih tidak melekat.
Toskan sago.
Buat aksi menampi, supaya air mudah jatuh. Campurkan kelapa parut yang digaul garam halus kedalam sago. Kemudian sudukan sago kedalam loyang, buat satu layer yang nipis, tabur selapisan gula merah dan akhir sekali taburkan balance sago bercampur kelapa parut tadi.
Kukus 20 minit. Bila sudah masak, keluarkan loyang dan biar ia menyejuk selama 1/2 jam atau lebih.
Tips untuk mudahkan potongan, guna pisau plastik yang disapu dengan sedikit minyak masak.
Tapi masih ada sago yang belum betul-betul masak.
Yang putih-putih itu!
Walaupun begitu, abok-abok ku tetap laku.
Saya tidak puas hati.
Beli sago lagi.
500 gm berharga RM 2.20.
Dapat 3 cawan.
Buat balik.
Kali ini saya measure betul-betul.
3 cawan sago mata ikan, saya rendam 10 minit, lepas itu toskan.
2 cawan kelapa parut putih dan 1 sudu garam halus, gaul rata.
2 cawan gula merah, lagi sedap.
Ulang lagi proses diatas tapi saya tambah masa mengukus selama 35 minit.
Alhamdulillah, kuih menjadi dan masak lebih sempurna.
Lebih mudah dipotong dan bentuknya lebih kemas.
(potong bila kuih betul-betul sejuk)
Pun laku macam goreng pisang panas.
Proses membuatnya sangat mudah dan bahan pun tidak banyak.
Simple yet sangat sedap.
Banyak manafaat kalau rajin belajar buat kuih, dapat bawa sebagai buah tangan bila kenduri kendara atau ke rumah saudara mara, tidaklah lenggang kangkong tangan kosong.
Dapat jugalah bersedekah walau itu saja yang mampu.
Sekian.
Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment