Saturday, 14 November 2015

ENTRI 153 : HIAS RED VELVET.

Dengan lafaz Bismillah bicaraku bermula...


Saya dengan ini berjanji akan membuat semula dengan hati yang tulus lagi ikhlas.
Dengan jiwa yang lebih tenang.
Tidak mahu macam haritu, merungut-rungut.
Mulut kasi shut up.

Ok senyum.

Redo red velvet.

Saya juga berjanji tidak akan derhaka resepi lagi.
Ikut betul-betul supaya kek terus jadi.
Sukatan semua ikut arahan.

Kalau mahu kek naik cantik tinggi, cuba guna periuk kak,
......seorang jiran meracun.
Ya eh?


Periuk berdiameter 7 inci ini memang sesuai, tapi sebab tebalnya bertambah jadi saya kenalah tambah masa masak-(1 jam 15 minit!)

Ibu tidakkan buat topping selagi belum terbukti kek menjadi.

Ok buat topping.


Serpih-serpih jangan dibuang, kumpul dan hancurkan.

Belah kek kepada 2.


Saya sebetulnya kurang pengalaman bab deko.
Tapi suka.
Suka sangat!
Cream cheese frosting cukup-cukup salut nipis saja. Kalau mahu lagi dahsyat, kenalah buat 2 adunan.
Kita kan berjimat cermat.


Hentam saja.
Kek menjadi pon sudah bersyukur.


Sekian.
Esok kita raikan birthday kakak di asrama.




No comments:

Post a Comment