Thursday, 16 October 2014

ENTRI 92 : RESEPI PURI.

Bismillah..


Puri?
Setahu saya puri adalah isi buah-buahan atau sayuran dalam keadaan hancur. 
Contoh : puri tomato
Rupanya ada puri lain.
Adik bongsu roti canai.
* Musuh ketat daku.*

Simple. Cute. Light.
Itu adalah 3 perkataan untuk gambarkan puri.


RESEPI PURI.

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
150 ml air
( uli bahan diatas jadi doh )
Campur doh dengan,
1 sudu teh minyak sapi @ minyak jagung@ minyak makan
Uli hingga lembut
Tutup dengan kain yang bersih
Rehatkan 20 minit. 
Cubit doh sebesar guli dan canai nipis.
Goreng dalam minyak yang betul-betul panas.

Caranya:


 Saya buat 1/2 adunan sahaja- tepung gandum dan sedikit garam halus.


 Air mengikut sukatan beserta sedikit minyak. Saya gunakan minyak masak biasa saja.


Masukkan air sedikit-sedikit kedalam tepung yang telah digaul rata garam halus didalamnya.


Guna garfu untuk sebatikan air, kemudian guna tangan untuk lebih mudah menguli.


 Bila doh cantik terbentuk, masukkan sedikit minyak, uli lagi sehingga minyak bergaul mesra dan doh menjadi semakin lembut.


   Doh ini perlu direhatkan selama 20 minit.


 Tutup dengan tuala bersih. Doh tidak akan mengembang sebab kita tidak guna yis.


Cubitkan sebesar guli. Canaikan nipis. Tabur sedikit tepung pada papan dan kayu penggelek bagi mengelakkan ia melekat. Susun dalam dulang yang juga ditabur dengan sedikit tepung. Jangan tindih puri yang telah dicanai, akan melekat.


Tunggu minyak betul-betul panas. Masukkan puri dan tekan dengan sudip. Biar ia mengelembung. Dan tidak sangka tengok ia mengelembung dengan cantik. Kawal api kerana ia garing dengan cepat.Terbalikkan.


     Montel dan garing. Tiris atas tisu serap minyak.


Makan semasa panas, kerana sekejap saja ia hilang garingnya. Walaupun begitu ia masih sedap dimakan.


 Cicah pula masak asam ikan keli.


   Sedap juga kalau dapat dicicah kari.



Resepi ringkas dan sedap,boleh jadi menu gantikan roti canai.


Sekian.



No comments:

Post a Comment