Bismillah....
Donat bersalut coklat memang menjadi kegemaran. Ada beberapa resepi yang boleh diikuti.
Kali ini saya nak share resepi donat pintal.
DONAT PINTAL
200 gm tepung roti
20 gm gula pasir
140 ml susu segar ( suam )
20 gm butter / marjerin
1 sudu teh yis kering
1/2 sudu teh garam.
Sedikit coklat masakan / gula halus
Antara bahan-bahannya adalah tepung roti (tepung berprotin tinggi), gula pasir, marjerin, garam halus dan sedikit yis kering.
Kita gunakan sedikit susu segar yang disuamkan sedikit. Jangan panas sangat sebab yis boleh mati.
Mulakan dengan menyatukan tepung, gula dan garam. Kacau rata dengan garfu. Buat lubang ditengahnya kemudian masukkan susu suam dengan yis. Kacau-kacau.
Masuk pula marjerin. Gaul rata dan keluarkan. Letak atas dulang yang ditabur sedikit tepung untuk proses menguli.
Selepas 1 jam, doh sudah pun kembang ( jiran ajar saya- kalau nak perap adunan yang guna yis- masuk saja dalam bonet kereta, dalam itu kan panas). Tapi untuk kali ini saya letak atas peti ais
Tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Ambil sedikit dan gentel memanjang. Bentukkan agar ia dapat dipintalkan.
Lebih kurang macam ini.
Bila sudah siap, tutupkan dengan kain, biar ia naik menembam lagi.
Untuk 1 adunan ini memang tidak dapat banyak.
Ia semakin menggebu , lembut dan montel sekali.
Goreng secara deep fry. Api jangan besar supaya garing dengan cantik.
Tos atas tisu serap minyak.
Boleh salut dengan gula halus atau ada juga yang saya jumpa- kisar 1/2 cawan susu tepung dengan 1/3 cawan gula pasir.
Sedapnya.
Nak lagi sedap, salut dengan coklat masakan.
Cairkan sedikit coklat masakan secara double-boiler- saya masukkan periuk berisi coklat masakan kedalam kuali yang berisi dua cawan air mendidih, biarkan coklat mencair sepenuhnya.
Hias ikut kesukaan.
Puas hati sebab dapat makan panas-panas.
Lagi best dapat makan ramai-ramai, sebab mesti ada incident berebut-rebut.
Sekian.
No comments:
Post a Comment