Thursday, 12 January 2023

ENTRI 247 : HOMEMADE KAYA LABU.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

Bila ternampak labu dikedai runcit tempohari, terus teringat resepi kaya labu yang dikongsi dalam group MOJO. Teringin betul hendak mencuba. Hasilnya- diluar jangkaan- tersangatlah sedap. Saya terus saja bersarapan dengan kaya baru dimasak dengan roti telur goyang!

Dulu saya tidak pandai makan labu juga. Sekarang boleh saja tekak terima.

Ia semulajadi manis dan kaya dengan beta kerotin.

Sebagai permulaan, saya buat suku adunan saja.

RESEPI KAYA LABU.

100 gram labu yang telah didadu.

50 ml santan agak pekat.

25 gram gula kelapa

1/2 sudu besar minyak kelapa

1 helai daun pandan

Kukus labu selama 10-15 minit.


Masuk semua bahan kedalam pengisar. Tidak perlu habeskan gula. Kisar dan rasa dulu ikut keselesaan masing-masing, mungkin ada yang suka kurang manis.


Masak sebentar atas api sederhana. Siap!

Sedap betul! 


Inilah pertama kali saya makan roti telur goyang. Ingatkan biasa-biasa, rupanya gandingan roti garing- sapuan pure butter- kaya- telur separuh masak- serbuk lada hitam/ putih memang luar biasa.

Alhamdulillah.

Sekian.


No comments:

Post a Comment