بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
1/3 cup of powdered sugar
2 tablespoon of unsweetened cocoa powder
1 cup of natural peanut butter
Bahan-bahan pon ringkas sangat. Kebetulan saya memang suka panggang kacang tanah untuk kudapan menambah lemak baik. Kepakaran saya adalah suka mengolah ikut naluri. Natural peanut butter memanglah tiada. Yang ada- otak. Saya masuk kacang kedalam food processor dan putar bersama sedikit garam halus dan beberapa sudu minyak kelapa (untuk buat peanut butter)
Saya guna Organic Raw Cane Sugar dan kisar kering. Jika ada stok powdered sugar- maka sangat mudah sebati dalam pes, tetapi ikut cara saya ini- akan ada texture yang sedikit kasar.
Seterusnya masukkan saja serbuk koko dan gula. Amaun gula saya kurangkan 2 sudu besar. Untuk dapatkan texture yang halus, tambahlah sedikit minyak kelapa. Food processor saya bukanlah jenis yang berkuasa tinggi. Jadi saya keluarkan dan masuk kedalam pengisar kering.
Rasanya saya patut masak sebentar untuk hancurkan gula agar lebih smooth tapi kalau macam ini pon sudah kena sangat dengan tekak.
Makan dengan biskut- pon sedap, alhamdulillah.
Sekian.
No comments:
Post a Comment