Wednesday, 11 January 2023

ENTRI 246 : RESEPI 1 CUPCAKE PISANG BEBAS GLUTEN.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

Saya mahu mencuba beberapa resepi kek pisang bebas gluten kerana ada kalanya penggunaan tepungnya sedikit berbeza. Dan saya mulakan dengan resepi dari Puan Rosmanita. Alhamdulillah kek menjadi- sangat lembab dan lembut. Saya buat separuh adunan sahaja kerana mahu bereksperimen seperti biasa.

KEK PISANG.

3 biji telur

50gram gula organik

75 gram tepung beras

25 gram tepung pulut

160 gram minyak

200 gram pisang lenyek

1 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil garam halus

Putar Organic Raw Cane Sugar bersama telur.

Putar dengan kelajuan tinggi sehingga agak putih.

Boleh matikan mixer. Masukkan garam.

Ayakkan campuran tepung beras dan tepung pulut bersama baking powder.

Masukkan pisang dan minyak masak. Gaul secara kaup balik agar sebati.

Saya buat dalam acuan cupcake. 1/2 adunan akan dapat lebih kurang 7 biji.

Letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Bakar pada suhu 170c selama 25-35 minit.





Alhamdulillah.

Masih mencari resepi lain yang lebih menepati citarasa.

Sekian.


No comments:

Post a Comment