بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
Saya mahu mencuba beberapa resepi kek pisang bebas gluten kerana ada kalanya penggunaan tepungnya sedikit berbeza. Dan saya mulakan dengan resepi dari Puan Rosmanita. Alhamdulillah kek menjadi- sangat lembab dan lembut. Saya buat separuh adunan sahaja kerana mahu bereksperimen seperti biasa.
KEK PISANG.
3 biji telur
50gram gula organik
75 gram tepung beras
25 gram tepung pulut
160 gram minyak
200 gram pisang lenyek
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam halus
Putar Organic Raw Cane Sugar bersama telur.
Putar dengan kelajuan tinggi sehingga agak putih.
Boleh matikan mixer. Masukkan garam.
Ayakkan campuran tepung beras dan tepung pulut bersama baking powder.
Masukkan pisang dan minyak masak. Gaul secara kaup balik agar sebati.
Saya buat dalam acuan cupcake. 1/2 adunan akan dapat lebih kurang 7 biji.
Letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Bakar pada suhu 170c selama 25-35 minit.
Alhamdulillah.
Masih mencari resepi lain yang lebih menepati citarasa.
Sekian.
No comments:
Post a Comment