Saturday, 28 March 2015

ENTRI 123 : KARIPAP RAPUH.

BISMILLAH.


Bosan.
Tidak tahu hendak buat apa.

 " Nak buat apa ni dik..." mula mengadu domba.
" Main la facebook. Ibu kan suka facebook."
Mana ada?
Tau-tau  jari jemari saya sudah merayap atas papan keyboard komputer.
Tapi hendak cari apa?
OK google secara rambang dulu.
Belum ada sebarang clue.

Karipap pusing. 
Rasanya karipap pusing yang saya buat dulu masih belum memuaskan hati.

Ala balik-balik karipap pusing.

Ok cari lain.

Karipap rapuh.


Sesekali kena tukar angin.
Cuba buat karipap rapuh berbentuk bulat.


Untuk inti- ikutlah citarasa masing-masing. 
Saya hendak cuba buat inti sardin berkentang.


RESEPI PASTRI RAPUH.

400 gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak masak ( panaskan )
1/2 cawan air sejuk
sedikit garam

Bahan-bahan untuk buat kulitnya sama saja dengan resepi yang biasa kita jumpakan.

 
Sukat tepung dan satukan dengan marjerin. Ratakan dengan tangan


 Panaskan minyak masak dalam kuali atau periuk kemudian terus tuang kedalam tepung. Gaul dengan garfu. dulu, baru gunakan tangan.


Seterusnya tuangkan air sejuk yang sudah dicampur dengan garam halus. 
(boleh letak ais untuk sejukkan air).
Tuang air sedikit sedikit sehingga dapat membentuk doh.


 Doh yang sudah siap perlu ditutup dan direhatkan dalam peti sejuk selama 1 atau 2 jam.


Keluarkan doh. Cubit sedikit dan gelek diatas papan. Bentukkan bulat dengan acuan yang sesuai. Saya gunakan cawan plastik saja. Ambil 2 kepingan bulat dan letak inti. Tutup dengan menekan sekeliling dengan jari.


Kemudian baru klim keliling karipap dengan kemas.


  Comel  juga, inilah first time saya buat karipap bulat.


 Siap untuk digoreng.


 Rangup dan rapuh, sedap makan panas-panas.



 
Rasa lebih kurang saja dengan karipap yang biasa. 
Iyalah, guna pun bahan yang sama.

Sedap.


Sekian.

No comments:

Post a Comment