Wednesday, 4 February 2015

ENTRI 118 : MAKAN TEMPE

Bismillah.


Melentur buluh, biar dari rebung.
Saya mahu anak-anak makan tempe,
....dengan kerelaan sendiri.

Kalau tempe dalam kuah masak lodeh, tidak jalan.
Kalau sambal tempe, tidak jalan juga.
Hendak kasi jalan, saya buat begini.
Letak sepinggan dijamin licin.


  Dapatkan tempe, harga murah tapi mahal  khasiat.


  Hiriskan.


Sangat mudah: tepung beras, secubit garam dan air secukupnya. 
Satukan- dapatkan kepekatan yang sederhana.


Saya beli 10 keping tempe berbalut kertas ini dengan harga RM 1 sahaja.


  Curahkan bancuhan tepung tadi.


Gaul rata. Jika sukakan bancuhan tepung yang pekat- boleh juga celupkan hirisan tempe satu persatu.
Selepas itu bolehlah digoreng garing.


Gerenti ada permintaan lagi.

Sangai sedikit biji ketumbar dan jintan manis, tumbuk dan gaulkan kedalam bancuhan tepung. 
Sangat sedap- namanya Tempe goreng berempah.
Janji kita makan makanan berkhasiat.



Sekian.

No comments:

Post a Comment