Wednesday, 11 January 2017

ENTRI 202 : RESEPI PENGAT KUAH SERABAI

Dengan lafaz Bismillah bicaraku bermula....


Orang dulu kata, kalau makan kuih serabai lawankan dengan serawa durian,barulah terangkat. Takpun pengat pisang. Tidak boleh kedekut gula. Kalau kuah manis-manis buah, golek-golek kuih tidak terasa sedap. Tu sebab kuah serabai selalu melekat manis.

Paling bagus tentulah pakai santan segar tapi saya selalu guna santan kotak saja.
Modern mom lah katakan.


Bahan-bahannya.

5 sudu besar (membukit) gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air

1 kotak santan saiz kecil
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam halus
4 helai daun pandan


Bahan-bahan sudah sedia. Kena ada faktor penambah sedap. Sama ada tambah buah pisang ataupun isi durian. Kalau mahu lebih lemak, setelah tutup api tambahkan secawan dua susu cair.


Tengok gambar pun sudah rasa sedapkan.
Lihat cara-cara membuatnya.


Mulakan dengan masak air gula. Panaskan gula merah, gula pasir bersama 1/2 cawan air. Bila sudah hancur- padam api dan tapis. Masukkan sekotak santan kedalam periuk. Masuk 1 1/2 cawan air kedalam kotak santan tadi dan kocak-kocakkan. Tuangkan sisa-sisa santan kedalam periuk, tambah daun pandan, garam dan air gula. Masak hingga mendidih, masuk isi durian atau pisang yang dihiris. Masak seketika agar mesra dan sebati. Padam api. Tuang susu cair untuk lebih kenikmatan.
Rasa dan tambah gula jika perlu.
 

Sedapnya!
Selamat menjamu selera.


Sekian.

No comments:

Post a Comment